Tack alla kunder för en fantastisk sommar 2016!

 

Utställningar på Siggarps loge

Under sommarmånaderna har vi utställningar uppe på logen. Då röjer vi rent. Det som eventuellt är kvar av vinterns foder åker ut. Maskiner och redskap får stå utomhus. De ska ju ändå arbeta vid den här tiden på året. Gamla takstolar och timmerväggar, anno 1837, ger en fantastisk inramning till föremålen. Man får nästan en sakral upplevelse av den mäktiga lokalen.Sommaren 2017 gör vi en paus. Det blir ingen utställning på logen i år.


 

 

 

Den 6 juni öppnade vi dörrarna till 2016 års utställning. Det var en minnesresa genom flera decennier med bilder från Sverige och resten av världen. Det är bilder vi aldrig kommer att glömma och det är bilder vi helst skulle vilja glömma. Det var 30 år sedan mordet på Olof Palme, 27 år sedan stenbergapyromanen avslöjades, 17 år sedan de brutala polismorden i Malexander och fem år sedan massakern på Utöya. Det är dock inte bara elände under takstolarna på logen. Ett och annat gott skratt kan vi också utlova. 2016 firade vi också 10-års jubileum.

 
kai Rehn, fotograf med hela världen som arbetsfält. julkortk Kai Rehn med sin världsfotoutställning på logen.

Kai Rehn har arbetat som pressfotograf, med hela världen som arbetsfält, i mer än 50 år. Under sommaren visar han en del av sin enormt stora bildskatt. Det är bilder från slott och koja. Bilder från fina salonger och enkla köksbord. Bilder av glädje och sorg. Bilder av dramatik och stunder av vardagslycka. Han har samspråkat med Gaddaffi och Arrafat i ett beduintält i den libyska öknen. Han har kört bil över minfält i Afrika. Han har blivit bjuden på lunch av Jaqueline Kennedy.

- Jag har haft förmånen att få uppleva mycket. Träffat enormt många intressanta människor. Ett av de starkaste minnena är mordet på Olof Palme. Jag glömmer aldrig när jag fick beskedet. Jag hade bevakat en bandymatch i Vetlanda för Aftonbladets räkning, hade skickat bilderna och satt och pratade med nattchefen på tidningen. Då var det någon som ringde in på tipstelefonen i Stockholm, förklarar Kai.

- All tillgänglig personal kallades in. Det var bara att kasta sig i bilen. Plattan i mattan. Jag körde ända fram till mordplatsen på natten. Det fanns inga avspärrningar. Såg knappt en polis på vägen. Det är den största skandalen i landets polisiära historia, konstaterar han.

Utställningen har blivit en dundrande succé. Den har slagit alla rekord. Busslast efter busslast har letat sig fram på den slingriga vägen genom skogen, till Siggarp. Folk från när och fjärran har dykt upp. Många gamla kända ansikten men också många nya bekantskaper. Det har varit en upplevelse att möta er allihop. Kai Rehns bilder har en förmåga att beröra människor på ett eller annat sätt. Vår gamla loge har under sommaren fått uppleva både skratt och tårar. En mängd minnen finns redan inbakade i de gamla timmerväggarna. Tänk om väggar kunde tala.

Helene och Kai